8.6.2014

Kesän paras lammasjemma

Burgeri on talvellakin ideaköyhien arki-iltojen iso ilo. Nopeasti tekeytyvät, itse tehdyt supermaukkaat jauhelihapihvit eivät sämpylän väliin ihan hirveästi muuta vaadi.


Grillisesongin kunniaksi kokeiluun päätyi grillattu lammas jauhelihapihvin sijaan. Ensi kerralla pitäisi kokeilla tehdä burgerisämpylätkin itse. Mikä siinä on, että kaupoissa myydään vain sitä yhtä ja ainoaa, vitivalkoista, kuivaa ja sitkeää käntsyä? Kyllä sitä syö ennemmin kuin turpiinsa ottaa ja se kertookin sämpylän tasosta ihan riittävästi.

Innokkaalle grillaajalle marinadien teko on voimalaji. Paitsi jos hommaa maustemuumin.


Muumin huono puoli on koko. Mitään suurperheen teinipetojen ruokkimiseen vaadittavaa määrää sillä ei tee, mutta kyllä sillä tavallisen pienen perheen maustetarpeet täyttää. Kaikki mausteet sisään, korkki tiukasti kiinni, armotonta sheikkausta ja marinadi on täydellinen. Aikaa kuluu kokonaisuudessaan pari minuuttia.

Grillatut lampaanfileburgerit neljälle

4 sämpylää
sinappia
majoneesia
8 viipaletta pekonia
4 viipaletta sinihomejuustoa
400 g lampaan ulkofilettä
1 dl hienonnettua rosmariinia, lehtipersiljaa ja ruohosipulia
1,5 dl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Marinoi lampaanfileet. Sekoita yrtit, oliiviöljy, sitruunamehu, suola ja pippuri ja hiero marinadi lampaanfileisiin. Anna maustua, mielellään yön yli (paitsi jos käytät marinointiin erityisesti suunniteltua purkkia, jossa kuulemma tulee tunnissa). Ennen fileiden grillaamista ylimääräinen marinadi kannattaa pyyhkiä lihan pinnasta pois, koska se palaa helposti. Tai siis se palaa aina. Jos tykkäät hiilestä, anna palaa.

Halkaise sämpylät ja grillaa nopeasti puolikkaat rapeiksi. Paista pekonit parilatasolla tai paistinpannulla. Suoraan ritilällä paistaen kannattaa varautua hävikkiin, kun kipristyneet pekonit katoavat painovoiman avustamana hiillokseen ritilän väleistä.

Kasaa burgerit oman makusi mukaan ja nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti