6.1.2015

Lihan hauduttamisesta alkoholissa

Paljon on keittiössä lihaa hauduteltu punaviinissä. Muutamia lihapullia on uitettu jallussa, joitain viskissä. Nyt on kokeiltu lämmitellä lammasta portterissa.

Lihapadoista havainto on, että haudutusnesteellä on enemmän merkitystä kuin lihalla.

Kun pataan laittaa punaviiniä ja antaa lihan muhia matalassa lämmössä joitain tunteja, on lihasta vaikea sanoa, onko se lammasta vai nautaa. Punaviini on maultaan voimakas ja jos yrttejä laittaa rennoin rantein, jää lihan rooliksi enemmän herkullinen rakenne ja tietynlainen lihamainen maku.


Jos padassa taas on miedompaa nestettä, antaa se enemmän tilaa lihan maulle. Tällä kertaa nesteenä toimi portteri, eikä lautasen äärellä ollut epäselvää, etteikö liha olisi ollut lammasta. Sen sijaan portterista ja pataan hätäpäissään työnnetyistä mintun ja oreganon rippeistä ei kyllä ollut tietoakaan.

Portteri-lammaspata

600 g lampaanpaistia
2 porkkanaa
3 pientä sipulia
1 palsternakka
juuriselleri
2 laakerinlehteä
mustapippureita
1 - 2 pulloa portteria
4 tl suolaa
0,5 dl vasikanfondia

Pilko porkkana, sipuli, palsternakka, juuriselleri ja lampaanpaisti isoiksi paloiksi. Paista kaikkiin pannulla voissa kaunis pinta ja laita pataan. Lisää pataan mausteet ja portteri. Kaada nestettä niin, että kaikki ei peity nesteeseen. Laita kansi päälle ja nosta noin 110-asteiseen uuniin vähintään 4 tunniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti